Изреки (библиска книга)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Соломонови изреки (Паримии)“ — книга од Стариот завет.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи бројни изреки на мудриот цар Соломон на повеќе теми, како: барањето и препознавањето на мудроста, изворот и значењето на мудроста, одбегнување разврат, судбината на праведниците, беззакониците и грешниците, богатите и сиромашните, разумните и глупавите, нечесните и лукавите, Агуровата исповед и мајчината поука упатена до царот Лемуил.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Свето писмо на Стариот и на новиот завет (трето издание). Свиндон: Британско и инострано библиско друштво, Скопје: Македонска книга, 1998, стр. 794-820.