Прејди на содржината

Извидничка заклетва

Од Википедија — слободната енциклопедија

Од објавувањето на Извидништвото за момчиња во 1908 година, сите извидници и водичи за девојки ширум светот даваат извидничко ветување или заклетва да живеат до идеалите на движењето и се придр/уваат на Извиднички закон. Текстот на извидничката заклетва (или ветување) и Извидничкиот закон се менувале со текот на времето и од земја до земја. Иако повеќето извидници и водечки организации го користат зборот „ветување“, неколку како што се Извидници на Америка имаат тенденција да го користат поимот „заклетва“. Вообичаено, извидниците и водичите го прават знакот за извидници со три прста при рецитирање на ветувањето.