Идиректни даноци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Индиректни даноциданоци коишто индиректно паѓаат на товар на доходот што го остваруваат економските субјекти. т.е. индиректно влијаат врз економската сила на даночниот обврзник. Даноците на потрошувачка се меѓу најстарите форми на оданочување. Во нив спаѓаат даноците на стоки и услуги (на пример, ДДВ) се оние даноци кои за предмет на оданочување ја имаат потрошувачката на одредени стоки и услуги. Според класификацијата на ОЕЦД, во групата на даноци на потрошувачката, покрај даноците на стоки и услуги, спаѓаат и:[1]

  • даноците на производство, продажба, трансфер, лизинг и снабдување на добра и услуги
  • даноците на употреба на стоки, дозвола за користење на стоки или вршење на активности.

Индиректните даноци во Македонија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. OECD, Classification of taxes and Interpretative Guide, 2018.