Игуандон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Игуандон (значење „игуана-заби“) е името на изумрен род огромни тревојади vtákopanvých диносаурусите, типичен возрасен Iguanodon. Тој живеел од 135-115.000.000 година и во долниот дел на Креда и во голема мера населен од страна на актуелната Северна Америка, како и на западната Европа . Една типична одлика на Игуандон биле големи порасти во инчи на предната нога.

Прво Игуандон е откриен во 1822 година и опишан три години подоцна од страна на англиски геолог Гидеон Мандел. По родот Megalosaurus, тоа беше второто формално име на диносаурус. Заедно со megalosaurom и hylaeosaurom, тој исто така беше еден од оние семејства кои првично дефинирана група на Dinosauria. Научните сознанија од родот Игуандон континуирано развива во согласност со начинот на кој тие се откријат нови информации врз основа на наодите на фосили. Некои од нив, меѓу нив и две речиси целосни скелети, овозможувајќи им на научниците да создаваат информации хипотези во однос на многу аспекти од животот на животните, вклучувајќи ги и исхраната и социјалното однесување.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Wikibooks
Wikibooks
Англиските Викикниги нудат повеќе материјал на тема: