Иглести животни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иглести животни
„дињест“ морски еж (Echinus melo)
Научна класификација
Царство: Животни
Потцарство: Ткивни
Натколено: Второусни
Колено: Иглокожи
Потколено: Иглести животни
Класи
Echinoidea
Holothuroidea
Ophiocistioidea
Helicoplacoidea
?Arkarua

† = изумрени

Иглестите животни (науч. Echinozoa) е потколено на слободни иглокожи животни со топчести тела кои се надолжно (мериодионално) симетрични. Немаат раце, бракиоли или дуги пипала, и никогаш немаат разгранета структура.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]