Знак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Знак е претставување на нешто со нешто друго. Разликуваме два вида на знаци и тоа:

  • сигнали - спонтани знаци во природата и
  • симболи - знаци изислени од човекот за полесна ориентација на човекот во општеството.