Прејди на содржината

Златна гулапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златна гулапка (Russula aurea)
Златна гулапка (Russula aurea)

Златна гулапка (латински: Russula aurea) - вид печурки вклучени во родот Гулапки (Russula). Јадлива, но релативно ретко.

Шапката достигнува 4-9 см во пречник, на почетокот хемисферична, потоа срамнета и малку депресивна, со малку нареден раб, мазен кај старите печурки. Бојата е прилично разновидна: од тула-црвена, црвено-портокалова и бакарно-црвена боја поблиску до работ до светложолта во центарот и во некои области, понекогаш целосно жолта, црвена или дури виолетова. Кожата на капачето се отстранува за околу половина.

Жабрите се чести или ретки, понекогаш разгранети, речиси слободни, со светло-окер боја, често со жолт раб.

Дршката е рамномерна, со груба, па дури и ситно лушпеста површина, обично исполнета, со староста, малку памучна одвнатре, обично бела, поретко со лимон-жолта нијанса, станува кафеава со возраста.

Пулпата е јака, омекнува кај старите печурки, бела, под кожата е најчесто светложолта, без посебен мирис, со некаустичен сладок вкус.

Споровиот прав бел. Спорите 7,5-10 × 6-8,5 мм, широки овални, туберозни, со лузни кои формираат нецелосна мрежа. Пилеоцистидите се фузиформни.

Екологија

[уреди | уреди извор]

Видот е широко распространет во најголем дел во листопадни шуми на Евроазија и Северна Америка, но е прилично редок и се јавува во мали групи.

Таксономија

[уреди | уреди извор]

Синоними

[уреди | уреди извор]
  • Agaricus auratus With., 1801, nom. illeg.
  • Agaricus aureocitrinus Krombh., 1845
  • Agaricus aureus (Pers.) Pers., 1801
  • Agaricus citrinus Krombh., 1845, nom. illeg.
  • Russula aurata Fr., 1838
  • Russula esculenta Pers., 1796
  • Russula variecolor J.Blum, 1954

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Romagnesi, H. Les Russules d'Europe et d'Afrique du Nord. — Paris: Bordas, 1967. — P. 401. — 998 p. — ISBN 0-934454-87-6.