Земјин состав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Земјин состав

Планетата Земја има три слоеви. Тие се:

Според досегашниот истражувања, човекот осознал дека колку повеќе било копано надолу станувало се потопло. Досега е постигнато само ископувањето на кората, која изнесува 15 км. Над континентите Земјата е длабока од 20 до 25 км. Најтенка е кората во морињата и океаните, а најдебела е на карпите.