Зеленомешест синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Glaucopsyche|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зеленомешест синец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Glaucopsyche
Вид: Зеленомешест синец
Научен назив
Glaucopsyche alexis
Poda, 1761

Зеленомешест синец (Glaucopsyche alexis) е пеперуга од семејството на синци. Пеперугата живее и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата на горната страна на крилјата е во сина боја, каде кај женките е во потемна нијанса. Вените се во светласина боја, а рабовите во црна боја. Телото и антените се во сина боја. Долната страна на крилјата се во сива и сина боја со црни точки. Има зелена нијанса кај стомакот на долната страна.

Возрасните единки летаат од април до јули. Претпочитаат ливади каде вирее растението Vicia.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)