Жирафа и очила

Од Википедија — слободната енциклопедија

"Жирафа и очила" е рачно нацртан анимиран филм објавен од студиото „Сојузмултфилм“ во 1978 година. Времетраење - 8 мин 48 сек.

Заплет[уреди | уреди извор]

Еден ден, жирафата паднала од плакарот и ги скршила очилата. Земајќи ги парите, отишла во аптека за нови. По патот, потрошила се на непотребни работи - капа, шал, чорапи. Како резултат на тоа, немала доволно пари, но дарежливиот фармацевт и ги дал своите.

Креатори[уреди | уреди извор]

продуцент Галина Баринова
сценарист Ирина Пивоварова
дизајнер на производство Галина Баринова,
Н. Николаева
оператор Михаил Друјан
композитор Људмила Лјадова
инженер за звук Владимир Кутузов
уредник Наталија Абрамова
асистент на директор Л. Морозова
асистент на оператор Е. Синицкаја
аниматори Joзеф Куројан,
Александар Панов,
Олга Орлова,
Владимир Палчиков,
Татјана Померанцева
улогите беа искажани Германски Качин - ракун,
Михаил Погоржелски - нилски коњ,
Всеволод Ларионов - раскажувач, папагал,
Татјана Васиyeева - жирафа.

Осврти[уреди | уреди извор]

Главната тема на делата на Галина Баринова беа руските бајки за деца за животни, раскажани ненаметливо, со лесен јазик, хумор и симпатични мелодии. Меѓу успесите - „Жирафа и очила“, „Страшна приказна“, „Лукав врана“, „Мечка - нога од вар“. Во сите свои филмови, Галина Баринова работи и како дизајнер на продукција

— Сергеј Капков

Надворешни врски[уреди | уреди извор]