Железна круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Железната круна

Железната крунa е реликвија и можеби е една од најстарите кралски обележја на христијанскиот свет. Направен е во раниот среден век, кој се состоел од круг од злато и накит наместен околу централна сребрена лента, за која традицијата се сметало дека е направена од железо избиено од Клинец на Вистинскиот крст. Во средновековните Кралство Италија, круната почнала да се гледа како реликвија од Кралството Ломбардско и била користена како регалија за крунисувањето на светите римски императори како кралеви на Италија. Се чува во Дуомо во Монцо.