Етногеографија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Етногеографија или етничка географија (народ (ἔθνος) + географија (γεωγραφία)) е научна студија за географската дистрибуција на етничките групи.[1] Етногеографијата е поврзана со географијата во широка смисла со нејзиното проучување на влијанието на човековата активност и на етничките субјекти како целина.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. EthnogeographyГолема советска енциклопедија, 1969–1978 (руски)
  2. A. Kochin (ed.) Ethnic Geography and Cartography, p. 19, при Гугл книги

Надворешни врски[уреди | уреди извор]