Прејди на содржината

Ескимско куче

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ескимското куче е раса ловечко и запрежно куче, кое се среќава во близина на Северниот Поларник. Некои сметаат дека е чиста раса , која е стара 25.000-50.000 г., а други мислат дека потекнува од волкот. Се одликува со цврста градба и големи коски со висина од 51 до 64 см и тежина од 30 до 39 кг. Под долгото водоотпорно надворешно крзно, кое може да биде во различни бои, се наоѓа и дебел волнест слој.

Американско ескимско куче