Епигенетика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Закривеност на опашката кај овие два глувци зависи од епигенетскиот фактор - метилацијата на ДНК

Епигенетското наследување претставува наследни промени во фенотипот или на генот предизвикани од механизми разлизнични од мутации. Таквите промени може да бидат видливи по неколку генерации клетки, или дури и повеќе генерации на живи суштества. Познати епигенетски механизми се метилација на ДНК, процеси на ниво на РНК (особено интерференција на РНК), обработка на протеини, инактивација на полови хромозоми.

Поврзано[уреди | уреди извор]