Елефтериа и танатос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


За делото на Никос Казанцакис Слобода или смрт, видете: Капетан Михалис .

На знамето на Грција .

Слободата или смртта е национален слоган на Грција , а понекогаш се нарекува и слоган на Кипар ,  иако кипарскиот устав не предвидува ништо.[ Потребно цитирање ] Тоа беше широко распространето во Грција за време на грчката револуција од 1821 година (1821-1829), кога се користеше како воена капела и беше испишано на воени знамиња на ослободителната борба на Грците против османлиската власт.  додека се однесувал на употребата на слоганот за време на Критската револуција од 1866-1899 година.  Слоганот се користел подоцна во борбата за ослободување на Кипар од британското владеење. Сепак, неговата официјална употреба во грчката држава како национален слоган дојде многу подоцна. Слоганот денес се поврзува со популарното верување дека нејзините девет слогови се поврзани со бројот на ленти присутни во грчкото знаме , со зборот „е-бело-тири-а“ што ги надополнува петте сини и зборовите “или „да-направам“ за да ги пополните четирите бели ленти.

Слоганот ја симболизира и продолжува да ја симболизира решеноста на Грците да продолжат со својата борба против тиранијата и угнетувањата, пркосејќи им на смртта. Уругвај ( шпански : Libertad o muerte , изговор: libertad o muertte ) и Северна Македонија ( словенски : словенски или смрт , изговорен: slobodi yil smrt ) денес имаат ист национален слоган .