Единичен квадрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Приказ на единичен квадрат.

Единичен квадрат е квадрат со страна чија должина е еднаква на 1.

Во реалната рамнина[уреди | уреди извор]

Во Декартовиот координатен систем со координати (x,y), единичниот квадрат е дефиниран како квадрат кој се состои од сите точки (x,y) за кои важи дека x и y лежат во единичниот интервал меѓу 0 и 1.

Дали единичниот интервал е отворен или затворен, или од која страна е затворен, ќе зависи од конкретната ситуација. Сепак, под единичен интервал најчесто се подразбира затворениот интервал [0,1]. Единичниот квадрат е квадрат чии страни се еднакви на 1.

Во комплексната рамнина[уреди | уреди извор]

Во комплексната рамнина ќе важат истите забелешки ако се земе предвид дека комплексните броеви можат да се сметаат како подредени двојки од реални броеви. Во случај кога за единичен интервал го сметаме затворениот интервал [0,1], тогаш единичниот квадрат во комплексната рамнина ги содржи точките: .

Како мерка[уреди | уреди извор]

Меѓународниот систем на мерни единици (SI), единичниот квадрат означува еден квадратен метар (1 м2).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]