Единична коцка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Единична коцка

Единична коцка, поформално коцка со страна 1коцка чии страни се еднакви на 1 единица.[1] [2] Зафатнината на 3-димензионална единична коцка е 1 кубна единица, а неговата вкупна површина е 6 квадратни единици.[3]

Единична хиперкоцка[уреди | уреди извор]

Поимот единична коцка или единична хиперкоцка се користи и за хиперкоцки, или „коцки“ во n-димензионални простори, за вредности на n различни од 3 и со должина на работ еднаква на 1.[1][2]

Понекогаш поимот „единична коцка“ се однесува специфично на множеството [0, 1] n од сите n-торки броеви во интервалот [0, 1].[1]

Должината на најдолгата дијагонала на единична хиперкоцка со n димензии е , квадратниот корен од n и (Евклидовата) должина на векторот (1,1,1,....1,1) во n-димензионален простор.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ball, Keith (2010), „High-dimensional geometry and its probabilistic analogues“, Во Gowers, Timothy (уред.), The Princeton Companion to Mathematics, Princeton University Press, стр. 670–680, ISBN 9781400830398. See in particular p. 671.
  2. 2,0 2,1 2,2 Gardner, Martin (2001), „Chapter 13: Hypercubes“, The Colossal Book of Mathematics: Classic Puzzles, Paradoxes, and Problems : Number Theory, Algebra, Geometry, Probability, Topology, Game Theory, Infinity, and Other Topics of Recreational Mathematics, W. W. Norton & Company, стр. 162–174, ISBN 9780393020236.
  3. Geometry: Reteaching Masters, Holt Rinehart & Winston, 2001, стр. 74, ISBN 9780030543289.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Weisstein, Eric W. "Unit cube". MathWorld.