Едвард Хопер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Едвард Хопер (англиски: Edward Hopper, Њујорк, 1882 годинаЊујорк, 1967 година) е американски сликар и графички дизајнер.

По студирањето во Њујорк продолжил да се усовршува во Европа. Иако во Париз се среќава со делата на импресионистите по враќањето во САД му се посветува на реализмот и станал главен претставник во правецот на Американската Сцена. Се интересирал тематски првенствено негативните страни на животот во САД (осамени во транспорт и ресторани, и меланхолија на градот предградијата). Се создаде и типична Американска идеја на пејзажот. Неговите дела се одликуваат со сценски приказ, за кој се чини дека секој момент во животот изумрел. Човечки фигури, дејствуваат како да се вкочанети. Исто така, се забележува и јасна, светлина и изрази на остри сенки. Со својот реалистичен начин на сликање, тој стана еден од фото-реализам.