Прејди на содржината

Европско биро за животна средина

Од Википедија — слободната енциклопедија
European Environmental Bureau
КратенкаEEB
Основана1974
ВидNGO
ЦелEnvironmental protection
СедиштеRue des Deux Eglises, 14-16, 1000 Brussels[1]
РегионEurope
Членство143 organizations
Службени јазициEnglish
Secretary GeneralJeremy Wates (since May 2011)
Главно телоExecutive Committee
Мреж. местоhttps://www.eeb.org/

Европското биро за животна средина (ЕЕБ) е мрежа од околу 140 еколошки организации на граѓани со седиште во повеќе од 30 земји.[2] ЕЕБ е демократска федерација, која претставува локални, национални, европски и меѓународни групи во земјите членки на Европската унија, плус некои членки и соседните земји. Игра истакната улога во одбраната и унапредувањето на интересите на животната средина и законодавството во различните институции на ЕУ.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Пред да биде усвоен првиот акциски план за животна средина од страна на Европската заедница, еколошките невладини организации од Европа се состанале во Велика Британија, заедно со Европската комисија, УНЕЦЕ, УНЕП и МКСП. За време на состанокот, било предложено создавање на федерација на невладини организации во рамките на Европската заедница,[4] која подоцна станала информативен центар за земјите на ЕЗ.[5]

Канцеларијата на ЕЕБ била формирана во Брисел во 1974 година за да обезбеди фокусна точка за нејзините членови да ја следат и одговорат на новите еколошки политики на ЕУ.[6]

Во 1998 година, ЕЕБ ја предводела групата за учество на јавноста во паневропската коалиција за граѓански организации, подоцна именувана како Европски ЕКО форум, кој бил тесно вклучен во фазата на преговори на Архуска конвенција на УНЕЦЕ.[7]

До 2013 година се сметала за една од седумте основни еколошки организации во Европа, заедно со Пријатели на Земјата Европа, Гринпис Интернешнл, Светски фонд за природа, Климатска мрежа Европа (CAN-E), Европската федерација за транспорт и животна средина (Т & Е) и BirdLife International.[8]

Политичките институции на ЕУ имаат голема улога во формирањето и одржувањето на групите од типот чадори и федерации со седиште во Брисел, кои го претставуваат граѓанското општество на ЕУ, преку директни финансиски односи (проценети околу 80 проценти во 2005 година) од буџетот на Унијата, и врз основа на рано претпочитање на Комисијата за вклучување во групите на ниво на ЕУ.[9]

Мисија[уреди | уреди извор]

Мисијата на ЕЕБ е да биде „најголемата и најинклузивната европска мрежа на групи на граѓани за животна средина - и единствената што работи на толку широк спектар на прашања“, истовремено залагајќи се за „прогресивни политики за создавање на подобро опкружување во Европската унија и пошироко."[10]

ЕЕБ има информативна служба, работи работни групи со своите членови, произведува документи за позиции на теми што се сметаат или треба ЕЕБ да бидат на агендата на ЕУ и ги претставува своите членови во дискусиите со Европската комисија, Европскиот парламент и Советот на ЕУ. Тесно ги координира активностите ориентирани кон ЕУ со членовите на национално ниво, а исто така внимателно го следи процесот на проширување на ЕУ и некои паневропски прашања, како што е следењето на Архуската конвенција (Конвенцијата на УНЕЦЕ за пристап до информации, учество на јавноста во одлуката - изработка и пристап до правда во еколошки прашања ').

Организацијата има статус на консултации и има односи со: Советот на Европа, Европската комисија, Европскиот парламент, Економскиот и социјален комитет на Европската унија, ОЕЦД (Организација за економска соработка и развој) и Комисија на Обединетите нации за одржлив развој (ЦДР).

Мрежа за членство[уреди | уреди извор]

Еколошките организации во земјите кандидати (оние кои аплицираат за влез во ЕУ) и, сè повеќе, на Западен Балкан, сметаат дека ЕЕБ е нивниот главен партнер со европски фокус. Искуството, односите и позицијата на ЕЕБ се од голема важност за овие држави при одредувањето на сопствената улога во процесите поврзани со проширувањето на ЕУ и животната средина. Заради проактивно вклучување на ЕЕБ, нејзините членови од новите земји членки и оние кои се стремат да влезат во ЕУ се веќе многубројни и се зголемуваат.

Организации членки[уреди | уреди извор]

Кампањи[уреди | уреди извор]

Во ноември 2004 година, работејќи со Ban Mercury Working Group,[11] ЕЕБ ја започна кампањата Нула Меркур,[12] чија крајна цел е да се постигнат нула емисии, побарувачка и снабдување со жива, од сите извори што можат да бидат контролирани, за да се намали глобалното ниво на жива во животната средина на минимум. Создадена е меѓународна работна група Меркур за нулата жива за следење на случувањата на европско и глобално ниво.

Од почетокот на 2011 година, ЕЕБ ја координира кампањата Кулпродукти[13] со цел да се употреби потенцијалот за заштеда на енергија кај производите поврзани со енергија.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „European Environmental Bureau - EU Transparency Register“. European Commission. Посетено на 2021-02-01.
 2. Van der Heijden, Hein-Anton (2002). „Political Parties and NGOs in Global Environmental Politics“. International Political Science Review / Revue Internationale De Science Politique. 2. 23: 187–521. JSTOR 1601256 – преку JSTOR.
 3. Wijen, Frank; B. C. J. Zoeteman; Pieters, Jan (1 January 2005). A Handbook of Globalisation and Environmental Policy: National Government Interventions in a Global Arena (англиски). Edward Elgar Publishing. стр. 395. ISBN 9781781954355. OCLC 371031436. Посетено на 5 July 2019.
 4. Kiss, Alexandre; Shelton, Dinah (2 October 1997). Manual of European Environmental Law (англиски). New york: Cambridge University Press. стр. 90. ISBN 9780521598880. OCLC 35808407. Посетено на 25 април 2021.
 5. Trzyna, Thaddeus C.; Didion, Julie (18 October 2013). World Directory of Environmental Organizations (англиски) (6. изд.). Routledge. стр. 30. ISBN 9781134204144. OCLC 868970932. Посетено на 5 July 2019.
 6. On its history see: Meyer, Jan-Henrik. 2013.
 7. Treves, Tullio; Fodella, Alessandro (2005). Civil Society, International Courts and Compliance Bodies (англиски). Cambridge University Press. стр. 177. ISBN 9789067041867. OCLC 57223380. Посетено на 5 July 2019.
 8. Aspinwall, Mark; Greenwood, Justin (13 September 2013). Collective Action in the European Union: Interests and the New Politics of Associability (англиски). Routledge. стр. 176. ISBN 9781136214028. OCLC 901761459. Посетено на 5 July 2019.
 9. Jack Hayward; Rüdiger Wurzel (28 September 2012). European Disunion: Between Sovereignty and Solidarity (англиски). Palgrave Macmillan. стр. 38–39. ISBN 9781137271358. OCLC 1058809071. Посетено на 5 July 2019.[мртва врска]
 10. „About EEB“. EEB.org. Посетено на 1 February 2021.
 11. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 5 September 2011. Посетено на 27 July 2011.
 12. „Zero Mercury Working Group“. Zeromercury.org. Посетено на 11 March 2019.
 13. „Coolproducts EU“. Coolproducts.eu. Посетено на 11 March 2019.

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]