Прејди на содржината

Европски инвестициски фонд

Од Википедија — слободната енциклопедија


Европскиот инвестициски фонд е основан во 1994 година и е агенција на Европската Унија за давање на финансии на малите и средните претпријатија.

Тој не им позајмува пари директно на малите и средните претпријатија; повеќе дава финансии преку приватните банки. Неговите главни операции се во областите на основниот капитал и гарантирање на заеми. Негови акционери се: Европската инвестициона банка (59,15%); Европските заедници, застапувани од Европската комисија (30%) и 34 финансиски институции на ЕУ кои се во приватна сопственост.