Европска жаба

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европска жаба е фамилија на жаби, Pelobatidae, со само еден постоечки род Pelobates, кој содржи шест видови. Тие се родени во Европа, Медитеранот, северозападна Африка и западна Азија.

Опис[уреди | уреди извор]

Европските жаби со лопати биле жаби со мали до големи димензии, до 10 сантиметри во должина, кои често биле незабележително обоени. Тие биле претежно фосоријални (дупчести) жаби, кои дупчеле во песочната почва. Тие имале зацврстени испакнатини на нозете за да помогнат во копањето, што е изворот на заедничкото име. Тие излегувале од земјата за време на периоди на дожд и се размножувале во базени, кои обично се привремени.

Сите видови од ова семејство имале водни полноглавци кои живееле слободно. Јајцата се ставале во привремени езерца кои можеле брзо да испарат, така што фазата на полноглавци била невообичаено кратка, со брз развој до возрасната форма за само две недели. За понатамошно забрзување на нивниот раст, некои од полноглавците биле канибалисти, ги јаделе своите партнери за да го зголемеле снабдувањето со белковини.[1]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Седумте видови американски крастави жаби (родови Scaphiopus и Spea ) претходно исто така биле вклучени во фамилијата Pelobatidae, но сега генерално се сметаат како посебна фамилија Scaphiopodidae .

Семејство Pelobatidae

 • Род † Elkobatrachus
  • Elkobatrachus brocki
 • Род † Liaobatrachus
 • Род † Eopelobates
  • Eopelobates anthracinus
  • Еопелобатес баери
  • Eopelobates hinschei
  • Еопелобатес вагнери
 • Род Pelobates
  • Pelobates balcanicus
  • Западна крастава жаба ( Pelobates cultripes )
  • Вообичаена лопатка ( Pelobates fuscus )
  • Pelobates syriacus ( Pelobates syriacus ) [2]
  • Мароканска крастава жаба ( Pelobates varaldii )
  • Паласовата крастава жаба ( Pelobates vespertinus )

Фосили[уреди | уреди извор]

Најраниот фосилен род на пелобатиди, Elkobatrachus, бил опишан во 2006 година.[3]

Во формацијата Јура Морисон, пелобатидите биле претставени со илиум на неименуван, но неодреден вид.[4] Овој илум бил поголем од оној на Енеабатрахус, современ дискоглосиден вид.[4] Примерок бил пронајден од Каменолом 9 во Комо Блаф во Вајоминг.[4] Пелобатидите биле присутни во стратиграфските зони 5 и 6 од формацијата.[5]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Zweifel, Richard G. (1998). Cogger, H.G.; Zweifel, R.G. (уред.). Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press. стр. 88. ISBN 0-12-178560-2.Zweifel, Richard G. (1998). Cogger, H.G.; Zweifel, R.G. (eds.). Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press. p. 88. ISBN 0-12-178560-2.
 2. Tron, François (2005). „The Eastern spadefoot Toad (Pelobates syriacus): A new amphibian species for Lebanon“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 4 August 2014.
 3. Henrici, Amy C.; Haynes, Simon R. (2006). „Elkobatrachus brocki, a new Pelobatid (Amphibia: Anura) from the Eocene Elko Formation of Nevada“. Annals of Carnegie Museum. 75 (1): 11–35. doi:10.2992/0097-4463(2006)75[11:ebanpa]2.0.co;2.
 4. 4,0 4,1 4,2 Foster, J. (2007). "Pelobatidae indet." Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. p. 137.
 5. Foster, J. (2007). "Appendix." Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. pp. 327-329.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]