Дувало (липало)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дувало (липало) – најмала дрвена цевка преку која се вдишува воздух во мевот на гајдата, без да се враќа и издишува. На делот од дувалото што се наоѓа во внатрешноста на мевот, е прицврстена тенка еластична кожичка, која поради внатрешниот притисок на воздухот го затвора издишувањето[1].

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]