Државна круна на Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дрвени модел на Кралската круна
Империјалната круна како хералдичка круна
Модел на покривот на зградата на Рајхстаг

Во 1871 година се создал дизајн и модел за нова државна круна за да ја одрази новата германска империја . Моделот се засновал на круната на Светото Римско Царство и била зачувана во музејот Хоенцолерн во " Шлос Монбиџоу" во Берлин, додека не исчезнала за време на Втората светска војна. Таа никогаш не се појавила повторно. Ниту последната круна не била направена. Сепак, дизајнот се користел како хералдички уред за германските Кајзерс од 1871 до абдицирање на Кајзер Вилхелм во 1918 година. Круната најмногу се користела како хералдички симбол, во германскиот грб и личниот стандард на царот.

Цртежот на круната се користи како амблем на германската монархистичка група наречена "[./https://en.wikipedia.org/wiki/Tradition_und_Leben Tradition und Leben] " ("традиција и живот").

Круни за царицата и престолонаследникот биле дизајнирани и изработени од дрво ; види Империјални круни - пруско-германски царски круни .

Предлошка:Commonscatinline