Драматург на претстава

Од Википедија — слободната енциклопедија

Драматург на претстава или драматург е лице кое ги избира театарските текстови за репертоар и го создава уметничкиот профил на една театарска куќа[1]. Најчесто тоа е истакнат книжевник или театарски стручњак.

Вообичаено овој термин се појавува од крајот на XIX век. Денес, често поимот драматург е заменет со драматург на претставата, а означува стручно лице кое учествува во работата на одредена театарска претстава со свои стручни забелешки, интервенции врз драмскиот текст, како и во соработка со театарскиот режисер[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dramaturge Dictionary
  2. Dramaturge Definitions

Надворешни врски[уреди | уреди извор]