Доменско име

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Хиерархија на доменскиот именски систем организиран по зони. За секоја зона работи именски опслужувач.

Име на домен е назнака за идентификација која дефинира граници на административна автономија и авторитет или контрола во Интернетот, заснована на системот за именување на домени („DNS“). Најдобар пример се највисоките интернет домени: com, net и org.

Интернет домените се користат во разни цели, на пример за вмрежувања и именувања специфични за апликациите како и за адресирање.