Прејди на содржината

Документ за кориснички барања

Од Википедија — слободната енциклопедија

Документ за кориснички барања или спецификации за кориснички барања ― документ кој обично се користи во софтверското инженерство кој одредува што корисникот очекува програмската опрема да може да направи.

Штом бараните информации целосно се соберат, тие се документираат во документот за кориснички барања, што има за цел да наведе точно што програмската опрема мора да прави и станува дел од договорот. Клиентот не може да бара особини што не се во специфицирани во документот, додека развивачот не може да тврди дека производот е готов ако не исполнува ставка од истиот.

Тој може да се користи како водич за планирање на трошоците, распоредите, целите, тестирањето итн. Експлицитната природа на документот им овозможува на клиентите да го покажат на различни акционери за да бидат сигурни дека се опишани сите потребни одлики.

Формулирањето на УРД бара преговори за да се утврди што е технички и економски изводливо. Подготовката на УРД е една од оние вештини што се наоѓаат помеѓу науката и уметноста, барајќи и софтверски технички вештини и интерперсонални вештини.[1]

Употреба во фармацевтската индустрија[уреди | уреди извор]

Спецификациите за корисничките барања се важни во фармацевтската индустрија за регулирачки и деловни цели[1]. Спецификациите поддржуват регулаторни и деловни размислувања за постапки, опрема и системи. На пример, деловно размислување може да биде отпечатокот од ногата на опремата пред инсталацијата за да се осигура дека има доволно простор. Слично на тоа, регулаторно размислување може да биде способноста на системот да обезбеди ревизорска трага за да се осигура дека системот ги исполнува регулаторните барања.

Замки при пишување на спецификациите[уреди | уреди извор]

Вообичаено, кога компаниите купуваат системи, постапки и опрема - не се зема предвид сè. УРС гарантира дека сè е земено предвид и добавувачот ги обезбедува компонентите, одликите и дизајнот кои се потребни за да се задоволат потребите на претпријатието. Со разгледување повеќе и имајќи ги потребните компоненти, одлики и дизајн, системот, постапката или опремата може да се усогласат со интересите на претпријатието и лесно да се интегрираат.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robertson, Suzanne; James Robertson. Mastering the Requirements Process (3.. изд.). Addison-Wesley Professional. ISBN 0321815742.