Дозирана форма

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дозирана форма е форма на лек соодветна за негова употреба. Дозирани форми се: таблети, капсули, масти, раствори за инјектирање и др. Во составот на фармацевтската дозирана форма влегуваат активната супстанца и помошните супстанци или ексципиенси.