Дијабаз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Офитски дијабаз

Дијабаз е изливна и жична карпа од габро групата. Оваа карпа создадена е најчесто ворамки на спилит - кератофирските асоцијации.[1]

Дијабази се темнозелени до црна боја, лачени топчесто или плочесто. Структурата е офитска, а текстурата е масивна или мандоласта. Се јавуваат во вид на помала маса со неправилна форма, во вид на плоча или силови, и во вид на жици со различна дебелина.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Ђорђевић В., Ђорђевић П., Миловановић Д. 1991. Основи петрологије. Београд: Наука

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Предности и мане габро-диабаза“. Архивирано од изворникот на 2020-06-27.