Дина

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Дини)
Оваа статија е за форма од пустинскиот релјеф наречена дина; за други значења, види Дина (појаснување).
Песочни дини

Дина — облик на пустински релјеф, односно куп од песок. Дините се создаваат со природното струење на воздухот во околини каде што е суво и има изобилство на ситен песок, кој се наносува на некоја површина во еден куп. Резултатот е дина. Има најразлични видови на дини, коишто зависат од условите со кои се изградени.