Дикан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дикан од Палестина од 1937 година

Диканот (диканија, дикања) претставува земјоделско орудие кое во минатото се користело за вршење на житните култури. Составен е од една или повеќе паралелно поставени штици, на чие дно се наоѓаат процепи во кои се вметнати кремени алатки или железа или пак и двете. На диканот стои човек, а го влече едно или две животни. Ова орудие е карактеристично за регионот на Медитеранот. Пронајдени се археолошки остатоци кои укажуваат на посоењето на диканот на Блискиот Исток и Балканот пред 8,000 години. Во Македонија употребата на диканот можела да се забележи сè до средината на XX век. Во 1954 година забележана е неговата употреба во околината на Гевгелија, Дојран и јужно до Солун.