Прејди на содржината

Дидим Халкентер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дидим Халкентер (латински: Didymus Chalcenterus, грчки: Δίδυμος Χαλκέντερος, околу 63 п.н.е. - околу 10) - старогрчки научник и граматичар од Александрија. Тој живеел во Рим за време на владеењето на Август, а бил наречен „библиолатас“ (оној кој ги заборава книгите што ги напишал). Тој ја напишал римската граматика, а според Сенека, напишал 4 000 книги.[1]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 142.