Прејди на содржината

Детски додаток

Од Википедија — слободната енциклопедија

Детски додаток — мерка на социјална заштита за исплата што се распределува на родителите или старателите на деца, тинејџери и во некои случаи и на млади. Голем број земји имаат различен вид детски додаток. Во повеќето земји, детскиот додаток обично зависи од бројот на деца.

Споредба во Европа

[уреди | уреди извор]

[б 1] [б 2] [б 3] [б 4]

Flag of Belgium Белгија[б 3]        Flag of Denmark Данска[б 1]           Flag of Germany Германија[б 2]
1 дете €77.05 Секое дете на возраст 0 - 3 €145 1 дете €219[1]
2 деца €219.63 Секое дете на возраст 3 - 7 €131 2 деца €438
3 деца €432.50 Секое дете на возраст 7 - 18 €103 3 деца €588
Секое наредно дете €212.87 Секое наредно дете €225
Flag of Greece Грција[б 1] Flag of France Франција[б 1] Flag of Ireland Ирска[б 1]
1 дете €5.87 1 дете - 1 дете €140
2 деца €18 2 деца €120.32 2 деца €280
3 деца €40 3 деца €274.47 3 деца €420
4 деца €48 4 деца €428.62 Множител за близнаци × 1.5
Секое наредно дете €8.07 5 деца €582.77 Множител за тројки и четворки × 2
Секое наредно дете €154.15
Flag of Iceland Исланд[б 3] Flag of Italy Италија[б 1] Flag of Luxemburg Луксембург[б 1]
1 дете (родители во брак) €115.25 Годишен приход на родителите до €11,422.98 €250.48 Секое дете под 6 години €271.66
2 или повеќе деца (родители во брак) €137.17 Годишен приход помеѓу €27,693.04 и €30,403.39 €38.73 Секое дете од 6–11 години €292.19
1 дете (самохран родител) €191.92 Годишен приход над €43,962.05 Не се исплаќа Секое дете над 12 години €322.91
2 или повеќе родители (самохран родител) €196.83
Flag of the Netherlands Холандија[б 1] Flag of Norway Норвешка[б 1][2] Flag of Austria Австрија[б 1]
Деца под 6 години €58.11 Деца под 6 години NOK 1354 (€135) Прво дете под 3 години €105.40
Деца од 6–11 години €70.57 Деца од 6-18 години NOK 1054 (€105) Прво дете од 3-9 години €112.70
Деца од 12–17 години €82.02 Прво дете од 10-18 години €130.90
Прво дете на 19 години и повеќе €152.70
Второ дете €12.80
Секое наредно дете €25.50
Flag of Finland Финаска[б 1] Flag of Sweden Шведска[б 1][3] Flag of United Kingdom Обединето Кралство[б 1]
Прво дете €100 1 дете SEK 1,250 (€109) Прво дете под 16 години £94.46 (€111.86)
Секое наредно дете €73.76 2 деца SEK 2,650 (€230) Секое наредно дете £62.61(€73.76)
Трето дете €131 3 деца SEK 4,480 (€390)
Додатни деца €151.50 4 деца SEK 6,740 (€586)
5 деца SEK 9,240 (€803)
Секое наредно дете SEK 2,500 (€217)
Flag of Liechtenstein Лихтенштајн[б 1] Flag of Spain Шпанија[б 1] Flag of Switzerland Швајцарија[б 1][б 4]
1 дете CHF 260 (€215) Деца под 18 години (без попреченост) €24.25 Детски додаток по дете (под 16 години) CHF 200 to CHF 400 (€165 to €330)
Близнаци, или над 3 деца CHF 310 (€260) Деца под 18 години (со попреченост) €48.47 Образовен додаток по дете (од 16 – 25 години) CHF 250 to CHF 525 (€210 to €440)
Секое дете над 10 години CHF 310 (€260) Деца под 18 години (со попреченост >75 %) €381.19
Деца под 18 години (со попреченост >65 %) €260.79
Полска Полска[б 1]
Деца под 18 години PLN 500 (≈ €105; non-taxable)


  1. „Kindergeld 2022 - Höhe, Antrag, Anspruch, Auszahlung - Finanztip“.
  2. „Norway Child Benefit“. NAV. Архивирано од изворникот на 2022-07-06. Посетено на May 16, 2021.
  3. Barnbidrag - Försäkringskassen[мртва врска]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.