Департмани во Брегот на Слоновата Коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на департманите во Брегот на Слоновата Коска

Регионите на Брегот на Слоновата Коска се поделени на 81 департман (фр. départements).

Секој департман има своја управа која ја бира на избори и управник што ја претставува централната власт. Нивните надлежности се строго подвоени со закон и не се поклопуваат.[1]

Еве список на департманите во земјата, наведени по региони:

Ањеби[уреди | уреди извор]

Бандамска Долина[уреди | уреди извор]

Бафинг[уреди | уреди извор]

Вородугу[уреди | уреди извор]

Горна Сасандра[уреди | уреди извор]

Дангеле[уреди | уреди извор]

Долна Сасандра[уреди | уреди извор]

Езера[уреди | уреди извор]

Занзан[уреди | уреди извор]

Јужна Бандама[уреди | уреди извор]

Јужно Комое[уреди | уреди извор]

Лагуни[уреди | уреди извор]

Марауе[уреди | уреди извор]

Нзи-Комое[уреди | уреди извор]

Осумнаесет Планини[уреди | уреди извор]

Савани[уреди | уреди извор]

Среден Каваји[уреди | уреди извор]

Средно Комое[уреди | уреди извор]

Фромаже[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Loi n° 78-07 du 9 janvier 1978, portant institution de communes de plein exercice en Côte d'Ivoire, J.O. n° 9 du 23 février 1978, стр. 348

Надворешни врски[уреди | уреди извор]