Делта на Окаванго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Делтата на реката видена од вселената.

Делтата Окаванго (или Мочуриштето Окаванго) е најголемата внатреконтинентална делта која се наоѓа во Боцвана.

Делтата порано била дел од езерото Макгадикгади, старо езеро кое пресушило во раниот холоцен, освен во сезоната на врнежи. Денес реката Окаванго не се влева во морето. Наместо тоа, таа се излева на песоците од пустината Калахари, образувајќи го мочуриштето, при што наводнува околу 15,000 км2 од пустината. Секоја година надоаѓаат околу 11 кубни метри вода од анголските возвишенија преку реката Окаванго. Мал дел од водата достига уште на југ до езерото Нгами.