ДАР 9 Синигер

Од Википедија — слободната енциклопедија
ДАР 9 Синигер
Намена обучувач
Земја на потекло Бугарија
Производител Државна авионска работилница (ДАР)
Пуштен 1940
Произведени 42
Заснован на Фоке-Вулф Фв 44 Стиглиц

ДАР-9 Синигер, бил авион-обучувач произведен во Бугарија за време на Втората светска војна.[1]

Дизајн и развој[уреди | уреди извор]

За да им се обезбеди на бугарските воздухопловни сили современ обучувач, ДАР извадила лиценца за изградба на Фоке-Вулф Фв 44Ј. Првата серија, напојувана од радијален мотор Сименс-Халске Сх 14, била изградена во фабриката ДАР, но последователните серии биле изградени во ДСФ (Државна самолетна фабрика).[2]

Преживеаните авиони во 1948 година биле пре-моторирани повторно со Волтер Минор 6 III вградени мотори поради тешкотии во набавката на резервни делови и лошата состојба на моторите Сименс-Халске.[2]

Производството на ДАР 9 се состоело од серијата 1, која била изградена во фабриката ДАР и која ги носела градежните броеви 88 до 93 и Серија 2 до Серија 5, изградени во фабриката ДСФ и која носела градежни броеви од 95 до 130.[2]

Извршна историја[уреди | уреди извор]

ДАР 9 се користеле за обука во воздухопловното училиште во Казанлак најмалку до 1949 година. Девет вишок 9 DAR авиони биле пренесени во југословенското воено воздухопловство во 1947 година, повлечени од службата до 1958 година.[2] Еден ДАР 9 е зачуван во Техничкиот Музеј, Загреб, Хрватска.

Врсти[уреди | уреди извор]

ДАР 9
Првична ознака на авионот со погон на авиони Сх-14.[2]
ДАР 9А
Авионите премоторирани со Волтер Минор 6. III мотори биле предизајнирани ДАР 9А.

Оператори[уреди | уреди извор]

 Бугарија
 • Бугарско воено воздухопловство
Воздухопловно училиште Казанлак[2]
Југославија Југославија
 • Југословенско воено воздухопловство[2]

Спецификации (ДАР 9)[уреди | уреди извор]

Општи карактеристики
 • Екипаж: двајца
 • Должина: 7.3 м
 • Распон на крила: 9 м
 • Површина на крило: 20 м2
 • Тежина на празно: 560 кг
 • Цела тежина: 900 кг
 • Двигател: 1 × Сименс Сх 14А , 120 kW (160 КС)

Перформанс

 • Крајна брзина: 185 км/ч
 • Опсег: 520 км
 • Крајна висина: 4,400 м

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „DAR aircraft“. secretprojects.co.uk. 10 ноември 2010. Посетено на 10 октомври 2020.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 „DAR 9“. aeroflight.co.uk. 29 јули 2005. Посетено на 10 октомври 2020.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Air Enthusiast бр.94 јули/август 2001 стр. 18–30
 • Insignia Issue 9 август 1998 стр. 26–31
 • Wings of Fame том 13
 • Gunston, Bill (1993). World Encyclopedia of Aircraft Manufacturers. Annapolis: Naval Institute Press. стр. 89.
 • World Aircraft Information Files. London: Bright Star Publishing. стр. File 891 Sheet 56.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]