Гундерамова одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гундерамова одбрана
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
e7 црн дама
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
e5 црн пешак
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 De7
ЕШО C40
Потекло 1954
Предотворање Отворање со кралски пешак
На Chess Games

Гундерамова одбрана е ретко играно шаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 De7

Отворањето името го добило по името на шахистот Герхард Гундерам[се бара извор]. Во Бразил тоа се нарекува Бразилска одбрана или Одбрана Камара, во чест на познатиот меѓународен мајстор и двапати бразилски шампион Хелдер Камара.

Иако 2...De7 одговара на заканата аз отстранување на цниот е-пешак, тоа го попречува развојот на црнополниот ловец на црниот. Една од другите идеи на овој чуден потег со дамата е да се овозможи црниот ад рокира на големата страна, за разлика од блиот кој би рокирал на помалата страна.

Гундерамоввата одбрана според ЕШО е категоризирана со кодот C40.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Хеледр Камара (1996). Diagonais: crônicas de xadrez. Saraiva, Сао Паоло.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]