Гувернерат Бухеира

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бухеира е гувернорат во Арапската Република Египет. Административен центар е градот Даманхур. Се наоѓа на северот на земјата, во западниот дел на делтата на Нил, западно од управништвата на Александрија и Матрух и источно од речниот ракав Рашид на Нил.

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Мухафазата се состои од 13 административни области, 14 градови и рурални локални заедници, кои вклучуваат 417 села и 5.333 мали населби:

 • Рашид (од 1899 година)
 • Шубра-хит (од 1899 година)
 • Ityay el-Baroud (од 1899 година)
 • Абу Хумус (од 1899 година)
 • Хуш-Иса
 • Кафр ед-Даввар (од 1899 година)
 • Ед-Дилингат (од 1899 година)
 • Ком Хамада
 • Даманхур (од 1899 година)
 • Махмудија (од 1927 г.)
 • Идку (од 1899 година)
 • Абу ел Матамир
 • Рахманија
 • Нова Нубарија
 • Вади Натрун
 • Бадр
 • Мединат ес-Садат

Образование[уреди | уреди извор]

Гувернатот има 6 факултети поврзани со Универзитетот во Александрија и ел- Азхар, како и еден институт за високо образование. 18 центри за стручно образование. 1990 училишта, од кои 1351 се во рурални средини.

Атракции[уреди | уреди извор]

 • Тврдината Каитбај
 • Музеј Рашид
 • Манастирите на Вади Натрун
 • Палатата на кралот Фарук

Значајни жители[уреди | уреди извор]

 • Ахмед Зеваил - Нобеловиот лауреат за хемија
 • Тавфик Ел-Хаким - писател
 • Хасан Ел Бана - основач на движењето Муслиманско братство