Прејди на содржината

Гриф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Беспрекорна гриф виолина

Во музиката под поимот гриф се подразбира долгнавеста штичка залепена на горниот дел на жичен музички инструмент, како на пример гитара, што лежи под жиците. Всушност, грифот е горниот потесен дел од инструментот што се опфаќа со раката при свирењето. Зборот потекнува од гер. Griff што значи дршка.