Голдов код

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Голдовиот код (Голдова низа) е вид на бинарна низа што се користи во телекомуникациите (CDMA)[1] и сателитска навигација (GPS).[2] Голдовите кодови се именувани во чест на американскиот научник Роберт Голд.[3] Имаат ограничени мали накрсни корелации во рамките на едно множество, што е од голема корист кога повеќе уреди емитуваат во ист опсег. Множеството на овие низи се состои од 2^n-1 низи, секоја со период од 2^n-1.

Множеството на Голдови низи се создава по следнава постапка. Се земаат две максималнодолжински низи (М-низи, МДН) со иста должина 2^n-1, така што нивната апсолутна накрасна корелација е помала или еднаква на 2^{(n+2)/2}, каде n е големината на линискиот поместувачки регистар (ЛПМ) што се користи за создавање на максималнодолжинската низа [4]. Множеството на 2^n-1 исклучителни дисјункции од двете низи во нивните различни фази (т.е. преведени во сите релативни положби) е множеството од Голдови кодови. Највисоката апсолутна накрсна корелација во ова множество кодови е 2^{(n+2)/2}+1 за парни n и 2^{(n+1)/2}+1 за непарни n.

Исклучителната дискункција на два Голдови кода од едно исто множество дава друг Голдов код Gold во некој фаза.

Во рамките на едно множество Голдови кодови, околу половината се врамнотежени — бројот на единици и нули се разликува само за еден.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Џорџ, М., Хамид, М. и Милер А. „Создавачи на Голдов код за уреди Virtex“ PDF (126 КБ)
  2. GPS - објаснение (Сигнали)(англиски)
  3. Д-р Роберт Голд (англиски)
  4. Gold '67
  5. Holmes, стр. 100