Гликоген синтаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
гликоген (скроб) синтаза
Кристална структура на гликоген синтаза 1 од Agrobacterium tumefaciens[1]
Назнаки
EC-број2.4.1.11
CAS-број9014-56-6
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Гликоген синтаза е ензим кој е вклучен во претворањето на гликозата во гликоген. Ги користи кратките полимери на гликозата и ги претвора во долги полимери на гликоген.

Највисока концентрација на гликоген синтазата во крвотокот се постигнува 30 до 60 минути после интензивно вежбање. Гликоген синтазата е клучен ензим во гликогенезата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1RZU ; Buschazzio A, Ugalde JE, Guerin ME, Shepard W, Ugalde RA, Alzari PM (August 2004). „Crystal structure of glycogen synthase: homologous enzymes catalyze glycogen synthesis and degradation“. EMBO J. 23 (16): 3196–3205. doi:10.1038/sj.emboj.7600324. PMC 514502. PMID 15272305.; rendered using PyMOL.