Геосинхрони сателити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Орбитални висини


Геосинхрон сателит е сателит чија орбита над Земјата се повторува регуларно над точки на Земјата со текот на времето. Ако таквата орбита лежи на екваторот и орбитата е кружна, тој се вика геостационарен сателит.