Геосинхрон сателит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Орбитални висини

Геосинхрон сателит е сателит чија орбита над Земјата се повторува регуларно над точки на Земјата со текот на времето. Ако таквата орбита лежи на екваторот и орбитата е кружна, тој се вика геостационарен сателит.