Геодинамика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Model of the initiation of termination of a Rayleigh-Taylor instability in 2D.gif

Геодинамика — геолошка наука што се занимава со проучување на геолошките појави што се случуваат денес на Земјата, на силите што ги предизвикуваат тие појави и на последиците од дејството на тие сили во поглед на одржувањето, создавањето и менувањето на Земјината кора, литосферата и плаштот.