Генерички лек

Од Википедија — слободната енциклопедија

Генерички лек е лек чија активна супстанција е добро позната и со измината патентна заштита. Генеричките лекови може да се ставаат во промет со нивното генеричко име или регистрирано заштитено име. Генеричкиот лек ја има истата активна компонента како и оригинаторот, но може да се разликува во некои одлики како производниот процес, формулацијата, ексципиенсите, бојата, вкусот, и амбалажата.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]