Прејди на содржината

Гат во Израел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гат во Израел бил кибуц во Македонија кој функционирал во Северно Негево од 1935 година. Тој бил центар на еврејски младинци од Македонија, припадници на организацијата „Хашомер Хацаир“, повеќето раководители (мадрихим) на кеновите од Битола и од Скопје. Тука биле воспитувани во духот за синтеза помеѓу ционизмот и социјализмот. По пристигнувањето во кибуцот поголемиот дел од нив настојувале да не се вратат во родните градови.[1]

  1. Mark Cohen, Last Century of a Sephardic Community. The Jews of Monastir 1839–1943, New York, 2003