Газела (поезија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Газела е лирска песна која вообичаено се состои од 7 до 20 стихови. Притоа, на римуваниот стих често се додава рефрен, кој се состои од еден или два исти збора. Газелата потекнува од арапско-персиската книжевност.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 30.