Вулканци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вулканец

Вулканците се хуманоидна раса во фиктивниот универзум на Ѕвездени патеки. Нивната матична планета е Вулкан. Карактеристично за нив е што живеат според разум и логика, не попречени од чувства. Тие се првите вонземски суштества кои официјално стапиле во контакт со Луѓето, и подоцна ќе станат едни од основачите на Обединетата Федерација на Планети. Вулканците се појавуваат во сите пет серијали на Ѕвездени патеки, од кои во три Вулканец е главен лик.