Восток 1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Патеката на Восток 1 околу Земјата

Восток-1 — првиот вселенски брод од советскиот вселенски програм Восток (Исток). Гагарин за 108 минути еднаш ја обиколил Земјата. Гагарин полетал од космодромот Бајконур, а се спуштил јужно од Саратов. Како резервни астронаути во програмата биле уште и Герман Титов и Григориј Нељубов.

При крајот на педесеттите години на 20 век наредната голема цел на вселенската трка била јасна - која светска сила прва ќе прати човек во орбитата. Советите имале очигледна предност, бидејќи Спутник 2, нивниот втор сателит, веќе тежел половина тон, а успеле да ги пратат сондите надвор од Земјиното непосредно соседство. На 12 април 1961 година, изненадувајќи ги сите во светот, соопштиле дека полковникот Јуриј Гагарин станал првиот човек кој летал во вселената во леталото „Восток 1“. Гаргарин се вратил на земјата како херој на СССР, а американската вселенска програма, што тогаш ја водела НАСА, повторно заостаувала. Мисиите Восток исто така отвориле ново поглавје во историјата со праќањето на првата жена во вселената и зголемување на времето поминато во орбитата, а во орбитата пратиле дури и повеќе летала наеднаш.