Ворон (река која се влева во Црното Море)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ворон (Крим)

Ворон е мала река во источниот дел на јужниот брег на Крим, во источниот дел на Главниот гребен на Кримските Планини. Должината на реката е 16 km, сливното подрачје е 52 км², просечното годишно истекување на мерната станица Ворон е 0,028 м³/сек, во близина на реката има 2 притоки: Аи-Серез и втората - неименувана, на устието - 0,06 м³/сец . Уклон реки — 46,9 м/км.

Опис[уреди | уреди извор]

Започнува на 5 километри од истоименото село, на јужната падина на сливот со Индол, според Николај Рухлов (во делото „Преглед на речните долини на планинскиот дел на Крим“, 1915 година) на надморска височина од 288 фатоми . Изворот на реката е извор во близина на планината Кисломно (превојот Ворон (Сарабениш-Богаз))[1] [2] . Тече, речиси меридијално, од север кон југ и се влева во заливот Капсихор кај Кејп Аи-Фок, на 1,5 км од селото Морскоје (до 1944 година Капсихор ) [3]. И покрај опасноста од кал, таа е генерално плитка, има истекување само во пролет и по дождови, за време на поплави дното на реката е предмет на значително истекување и наноси, па дури и достапната вода, во средниот и долниот тек., оди до (до плитка длабочина - 1— 2 м) во наноси од шут, од кои е составено коритото на долината, целосно покриено со лозја [4].

Падините на долината на реката се расчленети со клисури и долови, покриени со шума, во горниот тек, областите со субмедитеранска ксерофилна вегетација се зачувани речиси непроменети. Речното корито има благ наклон, што доведува до релативно униформни услови низ целата река, освен во горниот тек, каде што наклонот се зголемува, има делови од скалест канал. Во средишниот тек, достигнувајќи речиси до устието, лозјата се засадени во плавината. Водата на реката припаѓа на класата на јаглеводороди, групата на калциум, со минерализација од 200–300 до 450–600 мг/л и цврстина од 2,3–3,9 до 5,15–7,0. Во близина на реката, според референтната книга „Површински водни тела на Крим“, има 2 неименувани притоки, долги помалку од 5 километри и 1 значајна - Аи-Серез. Водозаштитната зона на реката е поставена на 50м[5]

Активност на кал и кал од 1911 година[уреди | уреди извор]

Последици од поплавата во селото Ворон, 1911 година

Реката е исклучително опасна со кал. Постои верзија дека не случајно името на реката е од турско потекло од зборот вирон, што значи оштетување .

Тековите од кал во котлината периодично минуваат со различен интензитет. Текот на калта на реката Ворон може да достигне 153 м3/с. Во текот на годините на набљудување, забележани се големи калливи текови во 1911, 1956, 1997 година [6].

На 18 јули 1911 година, дожд предизвикал големи катастрофи во селото Аи-Серез, област Феодосија. Загинале 6 деца, 10 куќи и 30 шупи биле целосно уништени, уште 30 куќи се оштетени така што не можело да се живее во нив. Водата однела 10.000 ридови сено и околу 1.000 вагони со дрва. Сите овоштарници и лозја во долината Воронскаја биле тешко оштетени, некои од нив биле целосно измиени или покриени со насипи направени од камења и земја.

Во 1956 година, на устието на Ворон, ширината на на калта била 118 м, тој штрчел 62 m во морето.песочници .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Туристическая карта Крыма. ЮБК“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2007. Посетено на 2020-11-11. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  2. „Ворон, озеро“ (руски). Ялта, путеводитель. Архивирано од изворникот на 2020-11-11. Посетено на 2020-11-11. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  3. „Горный Крым“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2010. Посетено на 2020-11-11. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Рухлов.
  5. „Предложения по охране окружающей природной среды и улучшению санитарно-гигиенических условий, по охране воздушного и водного бассейнов, почвенного покрова, организации системы охраняемых природных территорий“ (руски). ОАО «Гипрогор». Архивирано од изворникот на 2018-01-20. Посетено на 2020-11-11. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  6. Клюкин А. А. Баланс наносов в бассейне р. Ворон (Крымские горы). // Геоморфология, 1996. – №1. – С. 83-93.

Литература[уреди | уреди извор]