Прејди на содржината

Вордиев Леден Гребен

Координати: 69°15′S 67°45′W / 69.250° ЈГШ; 67.750° ЗГД / -69.250; -67.750
Од Википедија — слободната енциклопедија
Дијаграм што покажува распаѓање на ледениот гребен Вордие во текот на неколку години
Локација на ледената полица Вордие во рамките на Антарктичкиот Полуостров
Локација Антарктичког полуострва унутар Антарктикаa

Вордие леден брег (Антарктик) (69°15′S 67°45′W / 69.250° ЈГШ; 67.750° ЗГД / -69.250; -67.750) беше слив ледник што се проектира како леден гребен во ЈИ дел од Заливот Маргерит помеѓу Кејп Берто и планината Еџел, долж западниот брег на Антарктичкиот Полуостров[1].

Во март 2008 година, Британско Антарктичко истражување објави дека изгледа подготвено да се отцепи од Антарктичкиот Полуостров.

Откриена од Британската копнена експедиција на Греам (BGLE) под Римил, 1934–37, кој ја именувал оваа функција за Сер Џејмс Води, почесен секретар (подоцна претседател) на Кралското географско друштво, член на Одборот за откривање и претседател на Институтот за истражување на поларните Скот Скот. Тој, исто така, бил геолог и шеф на научниот штаб на британската експедиција, 1914–1916 година, под Ернест Шеклтон.

Раскинувањето на ледените полици околу Антарктичкиот Полуостров е наведено како „знак дека започнува опасно затоплување на Антарктикот“. Овде презентираме сателитски снимки кои го прикажуваат распаѓањето на ледениот гребен Wordie, кој лежи на западниот брег на Антарктичкиот Полуостров.

Фрактурата, или во форма на површински пукнатини или пукнатини што се протегаат до дното на ледената плоча, е одговорна за отекување на ледениот брег и слабеење на централниот регион на ледениот гребен. Овие процеси на фрактура, кои доведоа до повлекување на ледениот фронт, очигледно беа засилени со присуството на зголемени количини на топена вода, што произлегува од трендот на затоплување забележан во средните годишни температури на воздухот во заливот Маргерит. Ако овој тренд на затоплување продолжи, другите блиски ледени полици на Антарктичкиот Полуостров може да бидат загрозени. Но, би било потребно значително дополнително затоплување пред слични процеси да започнат со распаѓање на ледените полици Рос и Филхнер-Рон, кои помагаат да се стабилизира ледената покривка на Западен Антарктик.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. [hhttps://www.bas.ac.uk/data/our-data/publication/rapid-disintegration-of-the-wordie-ice-shelf-in-response-to/ Wordie Ice Shelf]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]